Често задавани въпроси (FAQ)

 Цените на стоките включват ли ДДС?

Да, всички цени на стоки и доставки на сайта са посочени с вкл. ДДС 20%.

Цените на стоките включват ли сума за доставка?

Не. Цените на стоките са отделно от стойността на доставката. Сумата, която дължите за доставка се определя от куриерската компания извършваща услугата.

Достоверни ли са цветовете на стоките?

Доколкото цветовете се променят на различните монитори, те са ориентировъчни. Не се ангажираме, че цветовете на рекламните снимки са 100% реалистични.

Как да направя поръчка от Flexmebel?

Да направите заявка при нас е повече от лесно:

  • Изберете желания продукт от продуктовите ни категории. Изберете желан цвят и добавки към избрания продукт от падащите менюта. Когато сте готови с избора, натиснете бутона "Купи". Изберете по този начин всички желани продукти, те ще ви очакват в Количката.
  • Когато сте избрали всичко, отидете в Количка (можете да коригирате количества или да премахнете продукти) и финализирайте поръчката си като натиснете бутона "Поръчай".
  • Въведете всички необходими данни за доставката и коментар, ако имате такъв, натиснете бутон "Продължи".
  • Изберете метод на доставка, до вашия дом или до удобен офис на Еконт и натиснете бутона "Поръчай"

За да осъществите своята поръчка успешно, трябва да обявите своето съгласие с Общите правила и Политиката за поверителност на mebelizabania.com.

Ако имате въпроси в процеса на избор, регистрация или поръчка, не се колебайте да се свържете с нас на телефон +359 899 640100

Безопасно ли да споделям лични данни?

Да. Личните данни, телефони и адреси няма да бъдат използвани неправомерно и са обект на защита. 

Изискваме, използваме и предоставяме само онези данни, които касаят правилната и точна обработка и доставка на вашата поръчка (посочените от вас имена, адрес и телефон за доставка). Вашите данни няма да бъдат използвани за непожелани от вас рекламни кампании и маркетингови цели.

Какви са сроковете за доставка на продуктите?

Стараем се да предоставяме на своите клиенти максимално кратки срокове за доставка. Част от произвежданите продукти поддържаме в постоянна наличност, така че доставката им да бъде извършена в рамките на 2-5 работни дни, за други модели е валиден по-дълъг срок за доставка. Можете да се информирате конкретно за избрания модел в продуктовите описания.

Какви са начините за плащане?

При нас вие можете да платите по един от следните начини:

  • С банков превод
  • Директен превод с карта
Мога ли да върна поръчана стока?

Да. Съгласно Общите условия на сайта и ЗЗП, имате право да върнете поръчана стока и сумата за нея да ви бъде възстановена, при спазване на всички условия за това, в 14-дневен срок от дата на доставка.

За повече информация относно условията и разходите по връщане на нерекламационна стока, моля прочетете Общи условия или се свържете с нас по телефон или e-mail.

Получих повредена стока, какво да правя?

Ако получите стока с транспортен дефект, следва установяването на това събитие да се извърши по време на самата доставка.

Съгласно Общите условия, имате право и трябва да проверите и установите пред куриера физическата здравина и цялост на стоката. Ако тя е видимо повредена, счупена, смачкана, огъната, в следствие от недобросъвестна манипулация по време на транспорта, се съставя протокол, стоката се връща и се заменя с идентична нова, здрава стока.

При изпълнение на тези условия, вие не дължите нищо за обратна доставка и замяната. С приемането на стоката от куриера, се приема, че тя е здрава, без поражения от транспорт и всяка последващата рекламация на основание „транспортен дефект“ няма да се разглежда и приема.

Как да се регистрирам?

На началната страница www.mebelizabania.com потърсете линк Вход за клиенти и го последвайте. Там ще видите опции за вход и регистрация на нов профил, изберете желаната. Системата ще поиска ваш валиден e-mail адрес, на който ще получите линк за създаване на профил. Не се изисква незабавно въвеждане на лични данни.

При последване на изпратения линк, ще бъдете помолени да въведете парола за новосъздадения профил. След като влезете в регистрирания профил, можете да управлявате личните си данни и да въвеждате или изтривате желаната от вас информация.

Как да вляза в профила си?

Последвайте линка Вход за клиенти на началната страница на сайта и въведете e-mail и парола, с които сте се регистрирали.

Забравена парола?

Ако сте забравили своята парола, кликнете на линка Забравена парола под полето за въвеждане. Системата автоматично ще изпрати линк за подновяване на парола на e-mail адреса, с който сте се регистрирали в сайта. Отворете e-mail-а в пощенската си кутия и последвайте линка. След смяна на паролата, можете да влезете в своя профил и да следите текущите си поръчки.

Мога ли да поръчвам без регистрация?

Да, можете да поръчате и без регистриран потребителски профил, като в предпоследната стъпка от поръчката въведете всички необходими данни за изпълнение и доставка на поръчката. Ако желаете да бъде издадена фактура на фирма, въведете и данните за нея, за да улесните работата на нашите търговци и вашата поръчка да бъде обработена възможно най-бързо.

Как да се свържа с вас?

Можете да се свържете с нас по един от следните начини:

Ако имате проблем или въпрос свързан с предлаганите от нас продукти или услуги и не намирате
неговото решение сред изброените по-горе, ще се радваме да се свържете с нас